Groundhog Day

In welke film speel jij de hoofdrol?

Groundhog Day is een jaarlijks feest op 2 februari in delen van Noord-Amerika, waarop de bosmarmot (groundhog) voorspelt hoelang de winter nog zal aanhouden door op een moment uit zijn hol te komen. De hoofdrol Phil Connors in deze film uit 1983 wordt gespeeld door Bill Murray. Hij speelt een weerman van een lokaal televisiestation en wordt naar een gehuchtje Punxsutawney gestuurd om voor de zoveelste keer verslag te doen van deze gebeurtenis.

De tijdlus oftewel de vicieuze cirkel ofwel selffulfilling prophesy

Phil heeft totaal geen zin in de opdracht en vindt Groundhog Day maar gezeur. Hij doet de reportage met duidelijke tegenzin. Dan wordt hij de volgende morgen wakker en hoort hij exact dezelfde grappen en hetzelfde nummer op de radio. Het blijkt zowaar opnieuw Groundhog Day te zijn en alles verloopt precies hetzelfde als de dag ervoor. Het wordt hem duidelijk hij in zijn eentje gevangen zit in een tijdlus waardoor de dag telkens opnieuw begint. Vanaf dat moment is het elke dag Groundhog Day voor Phil.

Aanvankelijk geniet Phil volop van de voordelen van deze tijdlus. Zo maakt hij zich er steeds makkelijker vanaf met zijn verslag. De volgende dag moet hij het toch weer opnieuw doen. Bij mislukking doet hij het de ‘volgende’ dag net ietsje anders, zo vaak als hij wil. Maar na een tijdje drijft de verveling – en de wens uit de tijdlus te ontsnappen – hem tot extreme capriolen. Maar zelfs wanneer hij op allerlei verschillende manieren probeert te ontsnappen, wordt hij de volgende morgen toch weer wakker op Groundhog Day.

Deze film maakt op een zeer komische wijze duidelijk dat onze patronen en overtuigingen zo diep geworteld zitten dat we deze elke dag opnieuw onbewust leven en waarmaken.
En zo heb je het gevoel dat je steeds weer tegen dezelfde dingen aanloopt, net ietsje anders, maar toch.

Herkenbaar? Ook voor jou persoonlijk?
Ik ben benieuwd welke film voor jou herkenbaar is in jouw dagelijkse leven en daag je uit om het te delen. Want vaak denken we dat we de enige zijn die hier tegenaan loopt. Maar dat is niet waar, vaak lopen we met dezelfde vragen rond en kunnen heel veel van elkaar leren.
Waarom zou jij opnieuw het wiel uitvinden? Waarom moeilijk doen terwijl het makkelijk kan? Want ik vraag me af of jij je realiseert wat hypnose voor jou kan betekenen?


Wat NU als JIJ het scenario van jouw film kan veranderen? Geen thriller maar een komedie? De set, de acteurs, het licht, camerapositie, de omgeving?

Want weet jij dat 95% van ons gedrag aan gestuurd wordt door ons onbewuste? Om snel en doelmatig te veranderen lijkt het onbewuste hiermee toch de grote sleutel in handen te hebben. Waarom dan niet eens in gesprek gaan met jouw onbewuste? Met hypnose ga je in gesprek met jouw onbewuste om zo de oorzaak van jouw probleem aan te pakken. Op deze manier open je jezelf voor andere mogelijkheden en manieren met als resultaat ander gedrag. Hypnose werkt snel en effectief.

Benieuwd welke film en scenario ik samen met jou kan schrijven?

Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een kennismakingsgesprek. Een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.